Organizator

Festival Čipkarija je reprezentativni projekt Kluba idrijskih študentov (KIŠ), združenja študentk in študentov, dijakinj in dijakov, ki delujemo z namenom povezovanja na področjih izobraževanja, kulture, športa in razvoja.

Člani kluba delujemo v smeri izboljšanja položaja mladih občanov, svoj trud vlagamo v področja sociale in zdravstva, kulture in športa, v neformalno izobrazbo ter ozaveščanje o problematikah, ki se tičejo mladih. Preko številnih projektov, ki jih izvajamo tekom celega leta, želimo spodbuditi ustvarjalno in kulturno žilico naših članov in članic, jih pritegniti k športnemu udejstvovanju in z atraktivnimi prireditvami popestriti njihov prosti čas. Promoviramo dobrodelnost, prostovoljstvo in mladinski aktivizem ter prispevamo svoj del k družbenemu dogajanju v malem predalpskem mestecu. S prostovoljnim delom, ustvarjalnostjo, svežimi idejami in vztrajnostjo v Idrijo vsako leto pripeljemo največji festival za mlade v občini - Festival Čipkarija.

Festival Čipkarija 2016

Uvertura v 21. Festival Čipkarija se bo 11. avgusta odvila na gradu Gewerkenegg, ob opuščenem vhodu v idrijski rudnik pa bodo na petkov večer elektronske glasbe prvi nastopili Uto Karem, ki je s svojim unikatnim trademark setom, polnim ritmičnosti in energije postal vzor DJ-em po celem svetu, Marina Karamarko kot prva ženska predstavnica elektronske glasbe na Festivalu Čipkarija, soustanovitelj REMM-a in stari znanec Čipkarije Urban Jeram in Lexo. Na glavni oder koncertnega večera bodo v soboto, 20. avgusta, stopili zagrebška pop osmerica JINX, z mešanico ska, punk, hard core, reggae in metal ritmov nepogrešljivi Elvis Jackson-i, 6-članska jazz/swing zasedba iz Beograda Gramophonedzie Live Experience in indie rock skupina John F. Doe.

Na Čipkarijini glasbeni sceni se v zadnjih letih uveljavlja tudi reggae. Pred idrijsko Kamštjo bodo kolena obiskovalcev Reggae night-a letos zazibali priznana zasedba BRO in osemčlanska reggae-ska postava Good Vibrations. Med tednom se bo dogajalo tudi v mladinskem klubu Swenak, kjer bodo poleg lokalnih bendov na Metal night-u nastopili Putrid Inbred, Valuk in Edge of Sins Band, večer kasneje pa Haris Pilton.

Organizatorji iz Kluba idrijskih študentov program dopolnjujejo s športnimi turnirji v odbojki, nogometu, košarki, zorbing nogometu in paintballu, ustvarjalnimi delavnicami za najmlajše, spretnostnimi igrami v parku Mejca, potopisnim predavanjem, pokrom in tarokom v idrijskem Mladinskem centru in stand-up komedijo v znanem Filmskem gledališču Idrija – letos z Lucijo Ćirović, Gašperjem Bergantom in Mirzo Tvrtkovičem.